همه چیز درباره مبایعه نامه
همه چیز درباره مبایعه نامه
پیش از آنکه وارد بحث شویم بهتر است بگوییم مبایعهنامه واژه درستی نیست چرا که در عربی بر وزن مفاعله بوده و به این معناست که شخص همزمان هم خریدار باشد و هم فروشنده. درصورتیکه در قراردادهای مبایعهنامه یکطرف قضیه خریدار است و طرف دیگر فروشنده؛ بنابراین، واژه صحیحی که بهجای مبایعهنامه میتوان استفاده کرد بیع نامه است.
مبایعنامه
مبایعه نامه قراردادی است که طی آن بیع انجام شده است. بیع به قراردادی اطلاق می شود که طبق آن مالی به دیگری فروخته می شود و در نتیجه عرفاً قرارداد مکتوبی که بین طرفین فروشنده و خریدار یا بایع و مشتری تنظیم می گردد و بر اساس آن مالی در مقابل دریافت عوض یا بهاء یا قیمت فروخته می شود، مبایعه نامه به شمار می رود. این اصطلاح به صورت (بیع نامه) نیز به کار می رود.
تفاوت سند رسمی با سند عادی در مبایعهنامه
همانطور که اشاره کردیم مبایعهنامه سندی عادی است؛ اما منظور از سند عادی چیست؟ در ابتدا لازم است به توضیح سند رسمی بپردازیم. منظور از سند رسمی، سندی است که در دفترخانه اسناد رسمی یا نزد مأمورین رسمی طبق مقررات قانونی تنظیم میشود. غیر از اسناد رسمی، بقیه اسناد عادی نامیده میشوند و مبایعهنامه و قولنامه جزو اسناد عادی محسوب میشوند.
ببینید : تعریف سرقفلی و انواع آن
تفاوت مبایعهنامه املاک با قولنامه
منظور از قولنامه، قراردادی عادی است که بین خریدار و فروشنده تنظیم میشود و طرفین قرارداد متعهد میشوند در زمان و مکان مشخصی حضور پیداکرده و معامله را انجام دهند. قولنامه میتواند رسمی یا عادی باشد. مزیت قولنامه رسمی در این است که از تکذیب و تردید در امان است.
تفاوت مبایعهنامه و قولنامه در این است که در مبایعهنامه درصورتیکه هر یک از طرفین به تعهدات خود عمل نکنند طبق ماده ۳(ثمن معامله) و ماده ۵ مبایعهنامه (شرایط تسلیم مورد معامله) با آنها برخورد میشود، اما در قولنامه میتوان اجبار به انجام تعهد را از دادگاه درخواست کرد.
همه چیز درباره مبایعه نامه
ببینید : کد رهگیری املاک
مواد قانونی مبایعهنامه
- ماده ۱: طرفین قرارداد
۱-۱- فروشنده/فروشندگان… فرزند … به شماره شناسنامه … صادره از …کد ملی … متولد … ساکن … تلفن … با وکالت/قیمومیت/ولایت/وصایت … فرزند … به شماره شناسنامه … متولد … بهموجب … .
۲-۱- خریدار/خریداران… فرزند … به شماره شناسنامه … صادره از …کد ملی … متولد … ساکن … تلفن … با وکالت/قیمومیت/ولایت/وصایت … فرزند … به شماره شناسنامه … متولد … بهموجب … .
- ماده ۲: موضوع و مشخصات مورد معامله
عبارت است از انتقال … دانگ یک … دارای پلاک ثبتی شماره … فرعی از … اصلی قطعه … واقـع در بخش … حوزه ثبتی … به مساحت … مترمربع دارای سند مالکیت به شمارهسریال … صفحه … دفتر … بنام … بانضمام … دانگ پارکینگ شماره … فرعی و … دانگ انباری شماره … فرعی از … اصلی طبق سند رهنی شماره… دفتر اسناد رسمی … مورد رهن بانک … دارای حق اشتراک آب / برق / گاز / اختصاصی / اشتراکی / شوفاژ / روشن / غیر روشن / کولر/ تلفن دایر/ غیر دایر به شماره … به نشانی … … .
- ماده ۳: ثمن معامله
۱-۳- ثمن مورد معامله بهطور مقطوع … ریال به حروف… ریال تعیین گردید.
۲-۳- همزمان با این توافق مبلغ …ریال معادل … تومان نقداً/طی چک … بانک … شعبه … به فروشنده پرداخت گردید، باقیمانده ثمن … ریال در زمان تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی پرداخت خواهد شد.
- ماده ۴: شرایط مربوط به تنظیم سند
۱-۴- طرفین متعهد شدند جهت تنظیم سند طبق قرارداد در تاریخ / / ۱۳ در دفتر اسناد رسمی شماره … حاضر شوند و فروشنده متعهد گردید سند را به نام خریدار یا هر کس که خریدار معرفی نماید انتقال دهد، در ضمن اجرای تعهد به تنظیم سند از طرف فروشنده بنام انتقال گیرنده بعدی، موکول به احراز انتقال از طریق ارائه قرارداد میباشد. در صورت عدم حضور هر یک از طرفین در دفترخانه اسناد رسمی برای تنظیم سند، گواهی سردفتر مثبت تخلف نامبرده میباشد.
۲-۴- عدم ارائه مستندات و مدارک لازم جهت تنظیم سند از طرف فروشنده و عدم پرداخت ثمن توسط خریدار در حکم عدم حضور است و سردفتر در موارد مذکور مجاز به صدور گواهی عدم حضور میباشد
- ماده ۵: شرایط تسلیم مورد معامله
۱-۵- فروشنده موظف است مورد معامله را در تاریخ / / ۱۳ با تمام توابع و ملحقات و منضمات آن تسلیم خریدار کند و هرگونه موانع در استیفا و بهرهبرداری کامل از مورد معامله را برطرف کند.
۲-۵- درصورتیکه معلوم گردد مورد معامله به جهت قوه قاهره قابلیت انتقال نداشته و این عامل مربوط به زمان انعقاد مبایعهنامه باشد عقد باطل است و فروشنده موظف است ثمن دریافتی را به خریدار عودت نماید.
۳-۵- درصورتیکه معلوم گردد مورد معامله به هر علتی غیر از عامل قوه قاهره مانند رهن، مصادره، عملیات اجرائی دادگستری و یا اجرای اسناد رسمی، مستحق للغیر و غصبـی بودن قانونـاً قابلانتقال به خریـدار نبوده فروشنـده موظف است علاوه بر استرداد ثمن معامله معادل … ریال بهعنوان خسارت به خریدار بپردازد.
۴-۵- کلیه هزینههای ناشی از تسلیم مورد معامله بر عهده فروشنده است، مگر اینکه بهصورت دیگری توافق شده باشد.
- ماده ۶: آثار قرارداد
۱-۶- این قرارداد فروشنده را از هرگونه انتقال مورد معامله به هر عنوان و دلیل بهغیراز خریدار منع میکند. در صورت تخلف و انتقال به غیر، خریدار حق خواهد داشت درخواست فسخ قرارداد را نموده و یا با اقامه دعوی ابطال به طرفیت فروشنده و منتقل الیه، الزام فروشنده را به انتقال مورد معامله بخواهد. درصورتیکه الزام ممکن نباشد خریدار حق فسخ معامله را دارد و فروشنده موظف است کلیه هزینههایی که خریدار متقبل شده بپردازد و معادل … ریال بهعنوان خسارت تخلف از عدم انجام تعهد به وی پرداخت نماید.
۲-۶- فروشنده متعهد است قبلاً و یا حداکثر تا زمان مقرر برای تنظیم سند رسمی کلیه مجوزها و مدارک لازم از مراجع مختلف در خصوص مورد معامله از قبیل مفاصاحساب شهرداری، مالیاتی و غیره را اخذ نماید.
۳-۶- فروشنده مکلف است کلیه بدهیهای احتمالی در خصوص توابع، اعیان، مستحدثات و امکانات موجود در مورد معامله را حداکثر تا زمان تنظیم سند رسمی تصفیه نماید.
۴-۶- هزینههای نقلوانتقال اعم از دارایی، شهرداری و به عهده فروشنده است و هزینه حق الثبت و حق التحریر بر عهده … میباشد.
۵-۶- قیمت توافق شده برای معامله در بند ۱ ماده ۳ بههیچعنوان و به جهت نوسان قیمت مورد معامله قابلتغییر نیست و از این حیث حق و ادعایی برای فروشنده یا خریدار متصور نیست.
۶-۶- کلیه خیارات ازجمله خیار غبن بهاستثنای خیار تدلیس با اقرار طرفین اسقاط گردید.
۷-۶- درصورتیکه عدم اجرای تعهد از جانب فروشنده باشد وی مکلف است به ازای هر روز تأخیر مبلغ … ریال بهعنوان خسارت تأخیر اجرای تعهد به طرف مقابل پرداخت نماید و درصورتیکه ممتنــع خریدار باشد وی مکلف است به ازای هر روز تأخیر مبلغ … ریال بهعنوان خسارت تأخیر اجرای تعهد در وجه طرف مقابل پرداخت نماید. خسارت مذکور علاوه بر انجام تعهد اصلی بوده و با آن قابلجمع است.
نکاتی در مورد آثار قرارداد : لازم است خریدار از همراه داشتن سند و مدرک شناسایی فروشنده مطمئن شود ، هزینه تنظیم سند رهن با خریدار میباشد ، امکان فسخ مبایعهنامه اصلا وجود ندارد.
- ماده ۷ : فایل متعاملین
حقالزحمه مشاور املاک طبق تعرفه کمیسیون نظارت شهرستان بالمناصفه به عهده طرفین است که همزمان با امضای این قرارداد بهموجب قبوض شماره …؛ و … پرداخت شد.
- ماده ۸ : مشخصات املاک
این قرارداد در تاریخ / / ۱۳ در دفتر مشاور املاک شماره … به نشانی … … در سه نسخه بین طرفین تنظیم و امضاء و مبادله گردید. مشاور املاک موظف است ضمن ممهور نمودن نسخ قرارداد به مهر مخصوص مشاور، نسخه اول و دوم را به خریدار و فروشنده تسلیم نماید و نسخه سوم را در دفتر مخصوص بایگانی کند و هر سه نسخه دارای اعتبار یکسان است که با تنظیم سند رسمی از درجه اعتبار ساقط است.
- ماده ۹ : موارد حقوقی مفاد این قرارداد مطابق با مقررات جاری است و تائید میشود.
ببینید : آشنایی با انواع سند ملکی
همه چیز درباره مبایعه نامه
در بالا نمونه ای از مبایعه نامه املاک آورده شده تا بیشتر با آن آشنا شوید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد و پاسخ هر سوالی را راجع به مبایعه نامه برای شما روشن کرده باشد.