
معرفی اثر طبیعی ملی خشکه داران

معرفی اثر طبیعی ملی خشکه داران
موقعیت خشکه داران
جنگل های بکر خشکه داران تنکابن با پوشش های منحصر به فرد به موزه بکر تاریخ طبیعی غرب مازندران مبدل شده که پذیرای گردشگران است. اثر طبیعی ملی خشکه داران در کیلومتر ۳۰ محور تنکابن به چالوس و بعد از شهر عباس آباد و قبل از سلمانشهر در کنار جاده واقع شده و ۱۲۰ متر با دریا فاصله دارد. خشكه داران در استان مازندران و بين 43/36 الي 44/36عرض شمالي و 04/51 الي 03/51 طول شرقي واقع شده است. مساحت آن در حدود 254 هكتار می باشد.
این اثر در ارتفاع متوسط 22- متر از سطح دریا واقع و متوسط دما و بارندگی سالیانه 16 درجه سانتیگراد و 1100 میلیمتر می باشد به همین دلیل این منطقه دارای اقلیم خیلی مرطوب معتدل می باشد. ضمنا بخشهایی از این منطقه حالت تالابی دارد و از مناطق مهم لانه سازی و جوجه آوری بسیاری از پرندگان نیز به شمار می آید.

پارک جنگلی خشکه داران تنکابن
پارک جنگلی خشکه داران
اثر طبیعی ملی خشکه داران با مساحتی بالغ بر ۲۵۴ هکتار در سال ۱۳۵۴ طی مصوبه شماره ۱۱۶ مورخ 54/5/21 شورای عالی محیط زیست به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان پیوست. این منطقه حفاظت شده به عنوان تنها جنگل جلگه ای و بکر و از آخرین بازمانده های اکوسیستم های جنگلی جلگه ای شمال ایران با مساحت تقریبی ۲۶۰۰۰۰۰ مترمربع مساحت بشمار می رود.
همچنین ببینید : خرید فروش ویلا و زمین در تنکابن

موزه تاریخ طبیعی خشکه داران تنکابن
موزه تاریخ طبیعی خشکه داران
در حاشیه این منطقه نیز یک موزه تاریخی طبیعی ایجاد شده که در مجموعه ای، تاکسیدرمی حیوانات وحشی شمال ایران را به نمایش گذاشته و همواره مورد استقبال محققان و دانش پژوهان است.
انواع مختلف گونه های جانوری و گیاهی مانند توسکا از نوع کرک که در ایران رو به انقراض است سه قلو انجیلی، انار، ممرز، بلوط، لیلکی یا کرات خرمندی، لرگ، ملج، انوع مهم شمشاد، ازگیل جنکلی و یاس وحشی می باشد. گونه های متنوع و فراوان جانوری نیز از قدیم در قدیم در آن می زیستند و درحال حاضر زیستگاه حیوانات وحشی نظیر شغال، گرگ، خوک، گربه وحشی و پرندگانی مثل حواصیل خاکستری، قره، غاز، مرغابیها، دارغاز باکلان، اگوت بزرگ و کوچک می باشد. خشکه داران با شرایط مذکور و برخورداری از ساحل زیبای دریای خزر و مجاورت با شهرهای توریستی و امکانات اقامتی و پذیرایی از جمله بهترین مناطق برای اجرای تور می باشد.
همچنین ببینید : نگاهی کوتاه به شهر تنکابن

معرفی اثر طبیعی ملی خشکه داران
تنوع گونه ای گياهان چوبی
اثر طبيعی ملی خشکه داران به عنوان يکی از مناطق چهارگانه تحت حفاظت استان مازندران، داراي سيمای طبيعی، پوشش گياهی منحصر به فرد است و يادآور جنگل های جلگه ای شمال کشور مي باشد. لذا شناخت دقيق پوشش گياهي آن و تعيين وضعيت تنوع گونه ای به منظور اعمال مديريت در راستای حفظ اين تنوع در برابر روند تخريبی موجود، از جايگاه ويژه ای برخوردار است. به منظور تعيين تعداد افراد گياهی چوبی برای بررسی تنوع گونه ای از روش نمونه برداری تصادفی استفاده گرديد که پلات های دايره ای شکل به شعاع 16 متر و مساحت 804 متر مربع و به تعداد متفاوت در هر تيپ جنگلی مورد استفاده قرار گرفت که در مجموع با برداشت 32 پلات، تعداد افراد گياهان چوبی به دست آمد. سپس با استفاده از چهار شاخص تنوع و دو شاخص غنای گونه ای نتايج زير حاصل گرديد. براساس سه شاخص تنوع شانون – وينر، سيمپسون و مکينتاش تيپ لرگ شمشادستان که کمترين مساحت را در ميان تيپ های جنگلی دارد از بيشترين تنوع گونه ای برخوردار است و در رتبه اول قرار دارد. توسکا – لرگستان که بيشترين مساحت را دارد از تنوع گونه ای نسبتا کمی برخوردار است و در رتبه سوم قرار دارد. نتايج شاخص بريلوئين با ساير شاخص ها متفاوت است. براساس شاخص های غناي گونه ای جک نايف و جزوی نادر تيپ لرگ شمشادستان از غنای گونه ای کمي برخوردار است و در رتبه چهارم قراردارد. توسکا – لرگستان بيشترين غناي گونه ای را دارد و در رتبه اول قرار دارد. نتايج نشان داد که در تمام تيپ های جنگلی به جز لرگ- شمشادستان تعداد افراد گياهی گونه چوبی تمشک به عنوان گونه مهاجم برساير گونه ها غلبه کرده است و به عنوان يک عامل تخريبی تلقی مي گردد.